Skip to Content Skip to Search Go to Top Navigation Go to Side Menu


"connecting" Tag


center expansion


Friday, May 15, 2015

i was interested in the term “meta-modernism” that i had been reading about, so when we got this assignment i decided that i wanted to focus on that topic.
i found an artist named Jonas Staal that works in a meta-modernistic way.
before my meeting with Jonas i made some research about his work, and when we met we went straight into discussing his works.
he had one work about a new prison model, a thesis by the leader of the Freedom Party MP, Fleur Agema.
(book is called Art, Property of Politics III: Closed Architecture if you want to read more. you can download the publication with this : link)

this publication became a starting point for me, as i was inspired to change/improve/alternative solution of an existing structure.
i decided that i wanted to “minimize” the gap between the suburbs and the city center, a topic that have been very discussed in Swedish media lately.
to enter this topic, I felt that starting with something I already know would be a good starting point. to this took me back to Sweden, mainly in Gothenburg.
i tried to find out what have been done/tried to be done, to “solve” it.
there were a lot of different approaches.
i am going to mention some of them briefly:

-       back in 1985ties if you were a Swedish citizen and moved to the suburbs, you got 15% of your rent.
-       some apartment buildings had rules, that X apartment is only for Swedish citizens, in apartment Y you can only live if you are a non-Swedish citizen, and in apartment Z you can only live if you are over 50.
-       a large number of high schools have been built outside the city center, to send people outside of the center.
-       building large shopping-malls with a number of exclusive stores that can not be found anywhere else in Gothenburg.
-       building villa-neighborhoods and schools for kids age 6-12.

with this knowledge in my mind, I started sketching up a city plan, as you can see below.
citylayout

 

hus5

 

my idea behind this plan is based on what have been tried before. but how come those plans did not work?
why do I go out of the city center?
with these questions in my mind, i decided to make a construction plan where student housing/cheap housing, is built around a galleria with some exclusive stores.
when i leave the center it is because i am going to visit someone or if i need to go to a specific place to buy something.
the area i decided was a place where it was possible to make fast collective traffic and effective bike lanes into the center and out to the neighborhood.
instead of creating a new area, how can i expand the already existing center?
here are some try-outs where i try to add to already existing buildings:

 

hustry12345SvampHus

 

designhusgrej

 

HusRiktigtExampel_1100

 

with the try outs above, i tried to use the space that would not take up space on the ground but still expand the construction of the building.
in the last picture, i was trying to work with two buildings and a piece to connect them, that made made me think of Tetris, and my work took another direction.
into something you can always keep adding as long as you have the right pieces.

 

tetris3   tetris5

 

tetris4

 

TetrisIRL TetrisIRL3

 

Stairway-Bridge


Sunday, November 21, 2010

The space that we were to make suggestions for had a feeling of both uneasy turbulence and mediocrity. The way a small triangle shaped area of grass and trees is placed on Wibautstraat next to the train tracks, and the entrance to the metro by a big road makes it useless as it is now. The slope that leads up to the train track and the many trees also increases to the dark and uninventive atmosphere. It doesn’t look, fell or act usable, appealing nor enjoyable. I do believe this location needs a green resting point, but the present one has

hollowness to it

My first feeling being there was that I got distracting by the noises from the cars and especially the train passing on a little hill next to it. Also the passage to the living area on the other side of the train tracks is just a dark and uninviting tunnel, one that I wouldn’t enter happily at nighttime.

My idea with the model is to cover the train tracks with a soft waved tunnel with stairs on top and different level of balconies. Creating a space over the train tracks, and also presenting an alternative of fast passage, which is now only directed to the tunnel under the train.

Connecting the triangle park with the living area by adding the stair-bridge the whole place will be more whole since you can walk on top it and have a broader view. I think that removing one of the disturbing sounds (that of the trains) would also make the areas next to it more appealing because of the new harmony. And you also have a usable area on the top with the the different level balconies. It will be a lighter both physically and mentally


(more…)


Log in
subscribe