Skip to Content Skip to Search Go to Top Navigation Go to Side Menu


Archive for December, 2008


Het lijkt ergens op!


Wednesday, December 3, 2008

domain du nouveau monde aslijnen-op-raakvlakken

by Ben Zegers : "Au Bout du Monde" and "Aslijnen op Kopvlakken

Heb je Ben Zegers wel eens in het echt gezien?
Ben is een beeldend kunstenaar. Je vind hem vaak op het bordes van de academie. Daar waar de rokers en de niet rokers elkaar treffen en waar nog tijd is voor snelle maar wel essentiele communicatie. Ben kan goed luisteren en kijken en ziet de kleine dingen zonder het grote uit het oog te verliezen. Hij ziet verbanden en wacht af om ze later dan weer zichtbaar te maken, ze te verbeelden. Hij vertelt een verhaal met een zaag en een klomp. Als het verhaal klaar is is de klomp nog steeds niet helemaal doorgezaagd. Het is alsof het antwoord een vraag oproept in plaats van anders om.

Nog deze zomer opende hij het basisjaar met de presentatie van een nieuw rooster. Een rooster dat niet de feitelijkheid van het jaarrooster, maar de subjectiviteit van de studietijd verbeeld. Een weg in tijd en ruimte, gefaseerd opgebouwd in kleur en vorm. Resultaat een inspirerend en aanmoedigend gebaar naar de studenten, over dat alles anders kan en toch vertrouwd blijft.

Inmiddels is Ben Zegers geroepen tot de functie van Directeur Onderwijs van de Gerrit Rietveld Academie. Gerrit is Rietveld, maar nog veel meer een jongens naam, zo hollands als een klomp.
Aslijnen op kopvlakken“, dat zoveel betekent als ‘het middelpunt bepalen’, was de meest recente groeps tentoonstelling waaraan Ben Zegers meewerkte. Hou het in de gaten!
Heb je z’n werk wel eens in het echt gezien?

image 1: Caldic Collection, Wassenaar /image 2:”No Go Go Area” 2002 tent. Witte de With, Rotterdam /image 3 “lettre á mon père” 1999 Archive Kunsthal, Rotterdam /image 4: “ceci n’est pas une architecture” collection exhibit  De Paviljoens Almere


Log in
subscribe