Skip to Content Skip to Search Go to Top Navigation Go to Side Menu


Over de kunstenaar die een detective wilde zijn


Friday, July 12, 2013

The Hotel, Room 47 1981 by Sophie Calle born 1953

In L’Hotel (1981) neemt de Franse kunstenares Sophie Calle tijdelijk een baan aan als kamermeisje in een Venetiaans hotel. Ze krijgt 12 kamers toegewezen, die ze gedurende enkele weken zorgvuldig moet schoonmaken. Tijdens haar werkzaamheden documenteert ze de voorwerpen die de gasten in hun verblijf achterlaten. Ze fotografeert de bedden, die soms niet eens beslapen zijn. Ze opent de koffers, bevoelt de zijden stropdassen. Ze leest brieven, die niet aan haar gericht zijn, en maakt aantekeningen van wat ze in de badkamers aantreft. Ze documenteert alles wat de gasten in hun kamers achterlaten. Als een ware detective onderzoekt ze hun levens.
De foto’s en teksten die Calle maakte tijdens haar werkzaamheden als kamermeisje, publiceert ze later in de serie L’Hotel. Met dit werk maakt ze het publiek deelgenoot van haar voyeurisme: ze biedt de toeschouwer een intiem kijkje in het leven van de hotelgasten.

The Hotel, Room 47 1981 by Sophie Calle born 1953

both images : Sophie Calle, The Hotel, Room 47 1981, © DACS, 2004

De kunstenaars die in deze scriptie behandeld worden gedragen zich net als Calle als een detective. In hun werk nemen zij het leven onder de loep: ze verzamelen informatie, onderzoeken deze zorgvuldig en komen vervolgens tot verrassende ontdekkingen. Aan de hand van het werk van onder andere Douglas Huebler, Hans-Peter Feldmann, Arjan de Nooy en Hans Aarsman, wordt in deze scriptie ingegaan op de overeenkomsten en verschillen tussen de werkwijze van de kunstenaar en die van de detective.

text by Rosan Dekker [graduate student deartement of Graphic Design]: www.rosandekker.com

 

From the jury rapport : The jury found the carefully designed thesis of Rosan Dekker, which looks like a poetry booklet from the early twentieth century, very charming. Scriptie - boeken - Rosan Dekker - Detective_small But the jury was also impressed by the content of the thesis. In her thesis Rosan investigates what we can learn from the artist in the role of detective. Rosan shows in a well-written narrative that the artist should be a detective that asks the wrong questions and takes up the false leads to get the best results. The jury has found that Rosan's is the only thesis that shows good art criticism in that she is not afraid to take in a position and defend it. [thesis nominated for 2013 Rietveld theses prize]

 

Pdf-icon Download this thesis: Over de kunstenaar die een detective wilde zijn [dutch language]
 

Leave a Reply


You must be logged in to post a comment.


Log in
subscribe